Nieuwe waterstof-auto Honda ook voor Europa

Geen reacties

In 2015 introduceert Honda een nieuwe waterstof-auto. Deze in massaproductie te bouwen auto zal ook naar Europa komen. 

Honda lijkt toe aan een nieuwe stap in de ontwikkeling van auto’s met brandstofcellen. Na de FCX-onderzoeksauto en de praktijktest met de FCX Clarity is het Japanse merk nu toe aan massaproductie van een technisch geavanceerder auto. Deze verschijnt in 2015. 

Dat zei Honda-CEO Takanobu Ito onlangs bij de presentatie van de halfjaarcijfers van het bedrijf. Deze week ondertekende Honda, samen met Toyota, Hyundai en Nissan, het Internationale Energie Agentschap plus diverse milieu-organsaties, een intentieverklaring voor het op de markt brengen van waterstofauto’s in Scandinavië tussen 2014 en 2017. 

Dat is het echte werk waarop Honda zich voorbereidt. Helaas geeft het merk nog geen details over de nieuwe auto. Ito zei slechts dat de eerder opgedane ervaring heeft geleid tot ‘verdere technologische vooruitgang en een significante kostenreductie’. Gezien de goede ontvangst van de FCX Clarity in de Verenigde Staten ligt de keuze voor een nieuwe sedan voor de hand, maar de uitbreiding van het waterstofgamma naar Europa kan ook leiden tot de introductie van een hatchback.

Het grote probleem is dat Europa nu nog nauwelijks waterstof-tankstations heeft. Landen zullen stimuleringsmaatregelen zoals die in Scandinavië moeten nemen willen brandstofcel-auto’s zich echt onder de massa verspreiden.