Kia gekraakt in botsproeven

Geen reacties

Het Europese veiligheidsinstituut EuroNCAP is niet erg te spreken over de nieuwe Kia Carnival. Het is niet voor het eerst dat het Koreaanse merk kritiek krijgt vanwege de veiligheid. De ANWB verwijt Kia ditmaal ‘voetgangersveiligheid volledig te negeren’.

In de EuroNCAP botsproef haalde Kia’s nieuwe MPV een zeer magere drie punten op het gebied van voetgangersveiligheid, waar er maximaal 36 te verdienen waren. Een score van acht procent dus, wat nog net één ster oplevert. De meeste concurrenten, zoals de Opel Vectra, Ford Galaxy en Citroën C4 Picasso doorstonden de proef een stuk beter en werden beloond met twee sterren, de percentages lagen rond de veertig procent.

Honda Civic
Toch laat lang niet alles te wensen over aan de nieuwe Kia Carnival. Alle deelgebieden van de botstests bijelkaar gevoegd levert een eindresultaat van vier sterren op. De ANWB kan het niet laten nog even een klap na te geven door te stellen dat bij een frontale botsing de krachten op de borstkas en benen van besturuder en passagier te hoog worden. Vier sterren is volgens de ANWB al lang niet meer genoeg. De Honda Civic krijgt eenzelfde verwijt te verduren: ‘ondanks de door Honda eerder gewekte verwachtingen behoort de nieuwe Civic in zijn klasse met vier sterren niet tot de absolute top’.

Lexus IS 220
Ook Lexus IS werd onlangs uitgebreid op de proef gesteld door EuroNCAP. De Lexus IS 220 slaagde met vlag en wimpel en werd beloond met de maximale score van vijf sterren voor de bescherming van volwassen inzittenden. Met minieme verschillen moet het model tien concurrenten voor laten gaan op het gebied van de bescherming van kinderen.