Toyota countert hybrideoffensief van Honda

Geen reacties

Toyota zette met de Prius de toon op het gebied van auto’s met hybride aandrijving, maar aartsrivaal Honda kwam al snel met een tegenaanval. Voor 2009 kondigde Honda zelfs een compleet nieuw hybridemodel en enkele nieuwe hybride uitvoeringen aan. Toyota laat zich echter niet zomaar aftroeven en komt naast de vernieuwde Prius met twee geheel nieuwe modellen.

Toyota-topman Masatami Takimoto bevestigde de komst van de nieuwe hybridemodellen tegenover vakblad Automotive News. Eén van de twee nieuwe modellen wordt een Lexus, de ander wordt een Toyota die boven de Prius gepositioneerd gaat worden. Beide auto’s worden in januari op de North American International Auto Show in Detroit gepresenteerd.

Voorlopig houdt Toyota nog vast aan nikkelaccu’s. Zowel de derde generatie Prius als de nieuwe modellen maken gebruik van de beproefde technologie. In 2010 verwacht Toyota de overstap te kunnen maken naar lithium-ionbatterijen. Het eerste model met die techniek zal een plug-in hybride worden. Overigens zal het slechts een tussenstap zijn, want Toyota werkt al aan nog krachtigere accu’s en blijft ook actief met waterstoftechnologie.

De ontwikkeling van conventionele motoren staat natuurlijk niet stil. Toyota introduceert binnenkort twee nieuwe benzinemotoren met start-stoptechnologie, een 1,3-liter en een 2,5-liter. Daarnaast komt er efficiëntere zesversnellingsbak. Toyota heeft zich ten doel gesteld om de uitstoot van CO2 in 2010 met 35 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 2001.