Grote staking China zorgt voor problemen bij Honda

Geen reacties

Medewerkers van de vier Honda-fabrieken in China legden twee weken geleden het werk neer. Ze eisten betere arbeidsvoorwaarden en salarisverhoging. Honda is de arbeiders tegemoet gekomen maar een kleine groep gaat nog steeds niet akkoord met het voorstel.

Staken is officieel verboden in China maar daar hebben de arbeiders van de vier Honda-fabrieken in het land geen boodschap aan. Ze legden het werk neer voor betere arbeidsvoorwaarden en meer salaris. Dat leidde tot gewelddadige demonstraties en confrontaties met de politie.

Honda geeft het fabriekspersoneel een salarisverhoging van 24 procent. Het grootste deel van de arbeiders gaat hiermee akkoord. Een kleine groep van zo’n honderd man blijft zich echter verzetten. Ze vinden dat ze benadeeld worden ten opzichte van arbeiders in Honda-fabrieken in andere landen.

Voor Honda komt de staking op een ongelukkig moment. Het merk wil juist de productie in China opschroeven om aan de grote vraag te kunnen voldoen in het land. Nu liggen de fabrieken al twee weken stil en loopt de levertijd van nieuwe auto’s verder op. Vanaf vrijdag moeten de vier fabrieken weer op volle toeren draaien.